DiametrosBooks

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο κουρέας της Κερύνειας»

Το βιβλίο της Dauminique Maunac "Ο κουρέας της Κερύνειας" θα παρουσιασθεί την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017, στις 19:00, στο πολιτιστικό κέντρο Λευκωσίας "Πύλη Αμμοχώστου". Παρουσιάζει ο Πρέσβυς Ανδρέας Μαυρογιάννης, συντονίζει η δημοσιογράφος Αντιγόνη Σολομωνίδου-Δρουσιώτου. 

09/11/2017

«Τουρκία ένα καράβι χωρίς πυξίδα» : Συνέντευξη του Αχμέτ Ινσέλ στα ΝΕΑ

Πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η πρώτη προεδρική θητεία του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει κυβερνήσει την Τουρκία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ηγέτη της. Από την άνοδό του στην εξουσία – το 2003 ως πρωθυπουργός – μέχρι σήμερα έχει αναμετρηθεί, αιματηρές διαδηλώσεις πολιτών εναντίον του, αποκαλύψεις διαφθοράς συνεργατών του, μια………….  απόπειρα πραξικοπήματος και κρίσεις σε διμερείς σχέσεις. Στο διάστημα αυτό, ο τούρκος οικονομολόγος και πολιτικός αναλυτής Αχμέτ Ινσέλ παρακολουθεί την πορεία της Τουρκίας από τη θέση του διευθυντή του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Γαλατάσαραϊ, του αντιπροέδρου του Πανεπιστημίου Paris I Panthéon-Sorbonne, του συνιδρυτή του εκδοτικού οίκου Iletişim, του υπέρμαχου της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά και του αρθρογράφου της «Cumhuriyet». Και στο βιβλίο του «Η νέα Τουρκία του Ερντογάν: από το δημοκρατικό όνειρο στην αυταρχική εκτροπή» (εκδ. Διάμετρος, μτφ. Ρίτα Κολαΐτη) ερμηνεύει πώς το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έγινε κυρίαρχο, αλλά και τις υπόλοιπες αντιφάσεις και τα παράδοξα της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας.

Το βιβλίο σας έχει επαινεθεί γιατί εξηγεί στον δυτικό αναγνώστη τη σύγχρονη Τουρκία. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες παρανοήσεις της Δύσης;
Ο δυτικός Τύπος είναι πολύ καλύτερα ενημερωμένος σήμερα, παρά προ είκοσι ετών. Ασφαλώς και υπάρχουν στερεότυπα κοινής γνώμης. Νομίζω, το πιο ισχυρό είναι εκείνο που θεωρεί την Τουρκία αραβική χώρα. Οι τούρκοι μουσουλμάνοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, δεν αισθάνονται κοντά στα αραβικά έθνη, παρά τις προσπάθειες του Ερντογάν.

Η ρητορική του Ερντογάν εναντίον της Ευρώπης και της Γερμανίας θεωρείται ότι απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό. Βλέπετε ανεπανόρθωτη βλάβη στις τουρκογερμανικές σχέσεις;
Aπευθύνεται ασφαλώς στο εσωτερικό. Ενεργοποιεί την εθνικιστική έξαρση που βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στον τουρκικό πληθυσμό, αλλά παράλληλα ένα μέρος των υποστηρικτών του στη μεσαία τάξη και στους επιχειρηματίες ανησυχεί για τις επιπτώσεις αυτής της έντασης. Γνωρίζουν καλά ότι η Γερμανία και η ΕΕ είναι αναντικατάστατες για την τουρκική οικονομία και τις επιχειρήσεις τους. Οι σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία δύσκολα θα επανέλθουν στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από μερικά χρόνια, χωρίς δημόσια συγγνώμη εκ μέρους του. Κανείς γερμανός πολιτικός δεν πρόκειται να ξεχάσει τις πρόσφατες κατηγορίες του εναντίον τους.

Πώς εξηγείται ότι ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας εγκρίνει τις πολιτικές του Ερντογάν;
Η εκλογική υποστήριξη στον Ερντογάν καλύπτει περίπου το μισό της κοινωνίας. Τρεις παράγοντες συνεργούν: πρώτον, μια λαϊκή υποστήριξη που συνεχίζεται με την ανάμνηση της περιόδου ανάπτυξης του 2000 και οικονομικές ενισχύσεις ή ενισχύσεις σε είδος για τους πιο περιθωριοποιημένους. Μια κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική που μείωσε αισθητά το ποσοστό της απόλυτης φτώχειας, παρότι οι ανισότητες αυξάνονται πάλι. Δεύτερον, περίπου το ένα τέταρτο της κοινωνίας είναι πολύ ευαίσθητο στην ολοένα και πιο ισλαμική ρητορική του Ερντογάν. Τρίτον, εδώ και μερικά χρόνια ο Ερντογάν έχει παντελώς εγκαταλείψει το σχέδιο επίλυσης του Κουρδικού μέσω διαπραγματεύσεων και έχει δημιουργηθεί ένας συνασπισμός πολύ εθνικιστικός με την υποστήριξη της Ακρας Δεξιάς του MHP και στοιχείων του βαθέος εθνικιστικού κράτους.

Προβλέπετε όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Ως προς την Ελλάδα η Τουρκία δεν έχει κάποιο ισχυρό συμφέρον να κλιμακώσει την ένταση. Οι εντάσεις με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ιράν, τη Ρωσία, τους Κούρδους του Ιράκ και της Συρίας είναι αρκετές. Αλλά κάπου κάπου η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι δεν έχει ξεχάσει τις αξιώσεις της επί της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου και τα τουρκικά καταδιωκτικά κάνουν τις καθιερωμένες εξόδους τους. Αντίθετα, μια επιδείνωση της κυπριακής διένεξης, ιδίως στο ζήτημα της αξιοποίησης των αποθεμάτων αερίου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλωματικές ή στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Δυστυχώς από το δόγμα «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», η Τουρκία πέρασε σε κατάσταση πολλών προβλημάτων με όλους τους γείτονες. Η Τουρκία θυμίζει καράβι με καπετάνιο που δεν ξέρει προς τα πού να πάει, αλλά θέλει να κρατήσει το τιμόνι στα χέρια του όσο μπορεί.

Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία συνεχίζεται. Υπάρχουν δυνάμεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δημοκρατικό δρόμο;
Σήμερα οι μισοί ψηφοφόροι υποστηρίζουν το καθεστώς Ερντογάν. Η κύρια δύναμη που μπορεί να αντιταχθεί στην αυταρχική εκτροπή της εξουσίας είναι η αντιπολίτευση. Το πρόβλημα είναι ότι πίσω από τον Ερντογάν και το κόμμα του AKP υπάρχει ένα πολύ ισχυρό μπλοκ που εκπροσωπεί το 40% με 50% των ψηφοφόρων, ενώ απέναντί του δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Η αντιπολίτευση είναι χωρισμένη σε τρία στρατόπεδα: την κεμαλική Κεντροαριστερά γύρω από το κόμμα CHP, το αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα HDP και την εθνικιστική Ακροδεξιά. Η μεγάλη δύναμη του Ερντογάν απορρέει από το γεγονός ότι κατόρθωσαν να απορροφήσουν όλα τα κόμματα και τα πολιτικά ρεύματα που βρίσκονταν στα «δεξιά» της πολιτικής σκηνής.

Για την Κύπρο
«Αποχώρηση του στρατού σημαίνει ήττα»
Θεωρείτε ότι υπάρχει δυνατότητα νέων συνομιλιών για το Κυπριακό; Ενδιαφέρεται ο Ερντογάν για εξεύρεση λύσης;
Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πλέον πιθανότητες νέων συνομιλιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα. Οι συζητήσεις μεταξύ των κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί πήγαν πολύ μακριά και είδαμε πολύ καθαρά ποια είναι τα άλυτα προβλήματα. Η ελληνική πλευρά έχει δυσκολίες να αποδεχθεί τη δημιουργία μιας αληθινής συνομοσπονδίας ισότιμης ως προς τα δικαιώματα, και η τουρκική πλευρά δεν θέλει να απολέσει τις στρατιωτικές εγγυήσεις και την προστασία της Τουρκίας. Εξάλλου είναι περισσότερο η Τουρκία που δεν θέλει να χάσει τα προνόμια στη Βόρεια Κύπρο, παρά οι Τουρκοκύπριοι. Για τις τουρκικές κυβερνήσεις, η στρατιωτική αποχώρηση από τη Βόρεια Κύπρο ισοδυναμεί με ήττα. Κάθε φορά που η επίλυση του Κυπριακού εμφανίζεται στον ορίζοντα, οι τούρκοι εθνικιστές της Δεξιάς και της Αριστεράς φωνάζουν ενωμένοι για προδοσία του αίματος που χύθηκε από τούρκους στρατιώτες στην Κύπρο και των ιστορικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Οι αντιδράσεις των εθνικιστών στην Ελλάδα δεν είναι λιγότερες. Επρεπε να σπεύσουν εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ στην Αθήνα για να ηρεμήσουν την εθνικιστική έξαψη μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, όταν οι διαπραγματεύσεις είχαν πάρει μια πολύ θετική τροχιά. Και το ταξίδι των εκπροσώπων του ΑΚΕΛ στην Αθήνα δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό, αν δει κανείς ότι δεν μεταβλήθηκε η στάση του έλληνα υπουργού.

Ahmet Insel
Η νέα Τουρκία
του Ερντογάν
Από το δημοκρατικό όνειρο στην αυταρχική εκτροπή
Μτφ. Ρίτα Κολαΐτη
Εκδ. Διάμετρος, 2017, σελ. 247
Τιμή: 16 ευρώ

http://www.tanea.gr/interview/article/5483657/toyrkia-ena-karabi-xwris-pyksida/

 

09/11/2017

Στα TOP-10 των βραβείων βιβλίου του PUBLIC το «2084 – Το τέλος του κόσμου»

Ένα θερμό ευχαριστώ στους αναγνώστες μας που ψήφισαν το βιβλίο του Μπουαλέμ Σανσάλ «2084 – Το τέλος του κόσμου» στα TOP-10 του Βραβείου Βιβλίου Public κατηγορία «μεταφρασμένη λογοτεχνία». Τώρα που περάσαμε στον τελικό χρειαζόμαστε την ψήφο σας για την πρωτιά! Ψηφίστε εδώ  ΕΔΩ

 

30/04/2017

Ένα βιβλίο εντελώς διαφορετικό και εξαιρετικά πρωτότυπο

Το ημερολόγιο ενός ελληνικού ευρώ

 

14/02/2017

ΣΤΑ ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΑΛΕΜ ΣΑΝΣΑΛ «2084, ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Στα ΕΥΠΩΛΗΤΑ του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, που δημοσιεύει το ΒΗΜΑ της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνεται το βραβευμένο μυθιστόρημα του Μπουαλέμ Σανσάλ "2084, Το τέλος του κόσμου". http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=825664  

05/09/2016

«Ποία είναι η ωραιοτέρα λέξις της ελληνικής γλώσσης;»

«Απαντούν»:Κωστής Παλαμάς, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Κωνσταντίνος Παρθένης, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Παντελής Χορν και Σπύρος Μελάς και άλλοι διανοούμενοι

«Ποία είναι η ωραιοτέρα λέξις της ελληνικής γλώσσης;» αναρωτιόταν ο Πέτρος Χάρης (Ιωάννης Μαρμαριάδης 1902-1998) πριν από περίπου 80 χρόνια και ξεκινούσε ένα όμορφο δημοσιογραφικό παιχνίδι, δημοσιεύοντας ……..

 

25/08/2016

Συνέντευξη του συγγραφέα του μυθιστορήματος «2084-Το τέλος του κόσμου» Μπουαλέμ Σανσάλ στο ΒΗΜΑ

Το πρόσφατο βιβλίο του Μπουαλέμ Σανσάλ δεν είναι παρά η κορύφωση αυτού που περιγράφει, τόσο συνταρακτικά, σε τούτη τη συνέντευξη με «Το Βήμα». Το 2015 ο αλγερινός συγγραφέας εξέδωσε το «2084. Το τέλος του κόσμου» και τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας. Με πρότυπο το «1984» του Τζορτζ Οργουελ, φαντάζεται την ισλαμική εκδοχή του «Μεγάλου Αδελφού», ένα ολοκληρωτικό καθεστώς θρησκευτικού τύπου.

 

16/08/2016

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Το Πολιτιστικό Πάρκο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι από πολλές απόψεις μοναδικό. Αυτό που πραγματικά είναι καταπληκτικό είναι το κτίριο της Βιβλιοθήκης. Φανταστείτε το γεμάτο βιβλία!

 

 

31/07/2016

Έξι βιβλία για τις διακοπές

Το εξαιρετικό blog «Don’t Ever Read Me» προτείνει το βιβλίο «2084 – Το τέλος του κόσμου» του Μπουαλέμ Σανσάλ στα «Έξι βιβλία για τις διακοπές».

 Πατήστε εδώ.

 

30/07/2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ» ΑΠΟ ΤΟ www.iefimerida.gr

Η Χριστίνα Δρούζα παρουσιάζει στον ιστότοπο www.iefimerida.gr το βιβλίο των εκδόσεων ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ «ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ – Ισλαμικό κράτος, Ευρώπη και το επόμενο κύμα τρομοκρατίας»  του Πέτερ Νόιμαν.

Η Χριστίνα Δρούζα γράφει, μεταξύ άλλων:

«Ένα βιβλίο που ρίχνει φως στο φαινόμενο της ισλαμικής τρομοκρατίας και αναλύει τους σκοπούς και τα κίνητρα των νέων τζιχαντιστών. Ο Πήτερ Νόιμαν, πανεπιστημιακός και ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, αναλύει το φαινόμενο της νέας τρομοκρατίας και κάνει μερικές δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον. Δυστυχώς, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, θα θρηνήσουμε πολλά θύματα προειδοποιεί ο καθηγητής».

«Να σημειώσουμε ότι συγγραφέας δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει πανικό ή να υποκινήσει μια γενικευμένη αντιισλαμική διάθεση. Εξάλλου στη μελέτη του φαίνεται καθαρά ότι οι ομάδες οποίες στρατολογούνται οι νέοι τρομοκράτες δεν είναι «οι μουσουλμάνοι» γενικά, είναι πολύ συγκεκριμένα μια μικρή μειοψηφία, οι λεγόμενοι «σαλαφιστές». Και όπως πολύ χαρακτηριστικά σημειώνει: «Ο «μέσος μουσουλμάνος» δεν ανταποκρίνεται στους τζιχαντιστές, όπως ο «μέσος γερμανός» δεν ανταποκρίνεται στους βίαιους νεοναζί».

Διβάστε όλο το άρθρο στο  iefimerida.gr

 

26/07/2016

Ποιοί είναι οι τζιχαντιστές «μοναχικοί λύκοι»;

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια στις 14 Ιουλίου οφείλεται σε τρομοκράτη «μοναχικό λύκο». Να τι γράφει ο Πέτερ Νόιμαν στο βιβλίο του «ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ. Ισλαμικό Κράτος, Ευρώπη και το επόμενο κύμα τρομοκρατίας» για τους «μοναχικούς λύκους»

σελίδα 176:

«Μοναχικοί λύκοι;

……Ο Ανουάρ αλ Αουλάκι, ο τζιχαντιστής ιεροκήρυκας που από τα τέλη του 2000 ξεσήκωνε για επιθέσεις στη Δύση, δεν ήταν συνεπώς ο πρώτος που απευθύνθηκε σε  «μοναχικούς λύκους». Αυτό που τον διαφοροποιούσε από τους προηγούμενους ήταν ο αριθμός των καναλιών που είχε στη διάθεσή του για να διαδώσει τη στρατηγική του. ……συνέχεια

 

15/07/2016

«2084. Το τέλος του κόσμου» Συνέντευξη του Μπουαλέμ Σανσάλ στη DW

Σύμφωνα με τον αλγερινό συγγραφέα το λάθος των δυτικών κοινωνιών είναι ότι υποτίμησαν τις δυσκολίες της κοινωνικής ενσωμάτωσης των μουσουλμανικών μειονοτήτων, θεωρώντας ότι πρόκειται για μία «αυτόματη διαδικασία, όταν ζει κάποιος σε συνθήκες δημοκρατίας και με ένα καλό επίπεδο διαβίωσης». Το λάθος αυτό είναι εμφανές ιδίως στη Γαλλία.  περισσότερα

 

07/07/2016

Ο Μπουαλέμ Σανσάλ κατά του ισλαμικού ολοκληρωτισμού

Στο νέο του μυθιστόρημα («2084. Το τέλος του κόσμου») ο αλγερινός συγγραφέας εμπνέεται από τον «Μεγάλο Αδελφό» του Τζορτζ Οργουελ και φαντάζεται μια δικτατορία θεμελιωμένη στον θρησκευτικό φανατισμό. Η πένα που φοβούνται οι φανατικοί και οι εξτρεμιστές.

Με τι θα έμοιαζε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς θεμελιωμένο στον θρησκευτικό φανατισμό; Πώς θα ήταν μια απολυταρχική δικτατορία ισλαμικού τύπου; Σ’ αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει ο 66χρονος Μπουαλέμ Σανσάλ με το νέο του (συνολικά έβδομο) μυθιστόρημα (μελλοντολογικό και δυστοπικό) που απέσπασε πριν από λίγες ημέρες το εφετινό Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας (εξ ημισείας με τον τυνησιακής καταγωγής Εντί Καντούρ).

Άρθρο του Γρηγόρη Μπέκου στο ΒΗΜΑ

 

07/07/2016

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΙΣ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ το μυθιστόρημα «2084, ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» του Μπουαλέμ Σανσάλ.

Τιμήθηκε µε το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας για το 2015 και επελέγη ως το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς από το γαλλικό περιοδικό Lire. Μέσα από τη συναρπαστική του διήγηση γεμάτη αθώες ειρωνείες, διασκεδαστικές αλλά και δυσάρεστες εκπλήξεις, ακολουθεί τα χνάρια του Όργουελ και γελοιοποιεί την υποκρισία και το παραστράτηµα του θρησκευτικού φανατισµού που απειλεί τη δηµοκρατία.  

04/07/2016

Στην ΚΑΘΗΜΕΡΝΗ άρθρο της Μαριαλένας Σπυροπούλου για το βιβλίο «Το όνομα του Θεού είναι έλεος» του Πάπα Φραγκίσκου

Πάπας Φραγκίσκος
Το όνομα του Θεού είναι έλεος
Μια συζήτηση με τον Αντρέα Τορνιέλι
μτφρ.: Εφη Καλλιφατίδη
εκδ. Διάμετρος

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου Πάσχα και έχοντας συνειδητοποιήσει εδώ και καιρό ότι οι θρησκευτικές παραβολές, καθώς και το θείο δράμα, φέρουν μια διαχρονική πανανθρώπινη ιστορική αλήθεια, τα «Θεία Ευαγγέλια και η Πίστη» της Γαλλίδας ψυχαναλύτριας Φρανσουάζ Ντολτό επιβεβαίωσαν την ανάγκη μου να προσεγγίζω τα διδάγματα της Εκκλησίας και από μιαν άλλη σκοπιά, την ψυχαναλυτική. Αλλωστε, είτε είσαι πιστός, είτε είσαι άπιστος, σε κάτι πιστεύεις, και εντέλει ο άνθρωπος θα έπρεπε να είναι πάντα το ζητούμενο.

 

06/06/2016